När min första dotter föddes kommer jag ihåg att kostråden från
Sveriges livsmedelsverk reviderades. Tidigare sades det att man strikt skulle hålla sig borta från alkoholen vid amning. Nu till mångas förvåning skriver de att 1-2 glas vin ca 1-2 ggr per vecka är helt ok och att det inte finns några medicinska risker för barnet.
Jag tänkte till att börja med, va bra då kan jag njuta lite rödvin till den goda serranoskinkan. Men jag har fått så många kommentarer, att jag själv tvekar, trots att jag vet att studierna som gjorts varit vetenskapliga. Ja menar, det kan väl inte vara så svårt att mäta för att veta om det överförs till bröstmjölken eller ej. Jag tror på livsmedelsverket men då jag läser på
systembolagets hemsida
Den mängd alkohol som går ut i bröstmjölken är densamma som mamman har i sitt blod. Om hon har en alkoholhalt på 0,5 promille (cirka två glas vin) betyder det alltså att barnet dricker mjölk med 0,5 promille alkohol. Detta kan jämföras med att alkoholfria drycker har en övre alkoholgräns på 0,5 procent.
Jag blir lite förvillad och brydd, vad menas med detta?! Att det ändå överförs en del i mjölken? När jag var gravid tycktes jag känna av de alkolholfria ölen med 0,5%. Om min bebis dricker mjölk med 0,5% alkohol borde väl de också känna av det.
När jag kom hem från BB fick jag med mig en rad olika information om hur den första tiden skulle bli med ett spädbarn. Där kunde jag läsa om att barnet kunde få leverskador vid alkoholintag hos modern (om hon ammade).
Slutligen tänker jag mig att livsmedelsverkets råd går att följa utan att det finns några medicinska risker för barnet, precis som de säger. Min magkänsla säger att det bästa ändå är att hålla sig borta från alkoholen men att om man någon gång är väldigt sugen, så vet man att det inte gör något om man tar bara ett glas eller någon deciliter vin. Men att det skall bli leverskador har jag väldigt svårt för att tro. Livsmedelsverket är seriösa och skulle aldrig publicera dessa kostråd om inte konsekvenserna studerats noggrant.