Sunday, June 24, 2012

Koka saft med aluminiumkastrull- okej eller vetenskapligt ohälsosamt?

I helgen var det rensning av frysen och storkok av både lingonsylt och rödvinbärssaft. Jag kom då att tänka på något som jag läst, inte bara en, utan flera gånger, det vill säga att det INTE är okej att koka sin saft, kräm eller sylt i aluminiumkastruller. Hur är det med detta? Vad är det som gör att det inte är okej? Eller var det bara ännu en "uppskrämning" om hur farliga dagens livsmedel är?

Vad är aluminium? Aluminium är en metall som finns i vår berggrund. Det är sant att ett surt livsmedel (lingon, rabarber, vinbär...) som kokas i ett aluminiumkärl, eller som kommer i kontakt med aluminium, får ett ökat innehåll av metallen. Det är faktiskt avsevärt mycket mer än om man skulle använda en annan sorts kastrull. Från livsmedelsverket går det att läsa;
        
         "Om rabarbersoppa kokades i 15 minuter i en rostfri kastrull erhölls en Al-halt på 0,1 mg/kg, medan kokning i en ny eller gammal Al-kastrull resulterade i 33 mg Al/kg respektive 39 mg Al/kg" (läs mer här, www.slv.se

Finns det några hälsorisker om jag kokat min saft i aluminiumkärl? Genom att de sura bären gör att det fäller ut mer aluminium i saften, så innebär det att marginalen till att det skall bli ohälsosamt minskar. Vilket gör att det ej rekomenderas att man förvarar eller värmer upp sura livsmedel i aluminiumkärl.

Livsmedelverket skriver såhär angående varför det är ohälsosamt med för stor intag av aluminium;

       "Studier på djur har visat att stora mängder aluminium kan leda till effekter på fortplantningen och utvecklingen av centrala nervsystemet. Patienter med kraftigt nedsatt njurfunktion kan drabbas av demenssjukdom, skelettskador och blodbrist i samband med att dialysvatten med höga halter av aluminium används"

Pappa: Hoppas att du nu förstår varför jag inte ville ha vår saft i kastrullen....

No comments:

Post a Comment