Monday, June 4, 2012

Laxsallad

En potatissallad som snabbt blev en favorit hos familjen. Första gången den gjordes var vi i Spanien, och sedan dess, finns den med i den rullande menyn månadsvis. Orsaken till att laxen är stekt, var ursprungligen pga. att jag var gravid då receptet gjordes. Jag skriver inte ut antal portioner för det beror lite på om ni har något till eller har tänkt att enbart äta denna potatisallad. Här kommer det:

ca 8-10 medelstora potatisar, gärna "nypotatis"
ca 400g rökt lax
1-2st surt äpple
ca 2msk salladslök
gräslök
olivolja
juice från citron
salt och svartpeppar

Börja med att koka potatisen. Fyll en kastrull och täck potatisen med vatten, koka upp och låt koka ca 5min. Häll sedan bort så mycket vatten att endast ca 1cm finns kvar i botten. Dra ned temperaturen till 1 och lägg över lock. Låt stå på plattan tills dess att de är mjuka.

Äpplet skall tärnas i små bitar. Skala bort skalet och kärnhuset.

Blanda olja och citronsaft i en bunke. Peppra och salta efter behag. Finhacka löken och lägg ned den i dressingen. Låt sedan stå

När potatisen svalnad skall den först skalas och därefter skäras till mindre bitar

Fräs till sist laxen i en järnstekpanna eller vad du har.

Blanda alla ingredienserna- smask!

Jag tycker om att använda en kallpressad olivolja och ta ganska mycket, mer än 1/2 dl och tänka att 2/3 ska vara olja och 1/3 citronsaft. Olivolja har en bra fettkvalite så det gör inget om det blir mycket av den.




No comments:

Post a Comment