Friday, October 31, 2014

Järnrika mellanmål

Att vara gravid och få låga järnvärden är inget man önskar. Jag har varit illamående, helt kopiöst trött och inte alls varit sugen på att äta blodpudding mer än en gång i veckan. Hemma lagar vi grytor i järnpanna, vi äter kött kanske en till två gång i veckan och tycker om att använda torkade aprikoser som snacks. När järnvärdet gick ned till 100, så bestämde jag mig för att ta järntabletter ändå. Tyvärr så har jag varit mycket illamående på dessa och inte kunnat ta dem dagligen. Här kommer lite tips till er andra som försöker med hjälp av kosten öka era järnvärden

Rek. dagligt intag för gravida och ammande: 15mg/dag


  • 12st torkade aprikoser = 6mg järn (välj gärna osvavlade typ Änglamarks aprikoser eller salt å kvarn aprikoser
  • 1dl cashewnötter (ca 60g) = 3,6mg järn
  • 50g 70% choklad = 7,6mg järn
  • 1st Surdegssmörgås med ca 2tsk tahini och bananslantar = ca 2 mg järn
  • Blodbrödsmacka med smör och skinka
  • Blodbrödssmacka med messmör 
  • Blodpudding och lingonsylt och äpplebitar
  • Surdegssmörgås med messmör
Drick gärna naturell juice till mellanmålen så förbättrar du upptaget av järnet. Vissa livsmedel som nötter, torkad frukt och choklad kan vid stort intag leda till att du går upp onödigt mycket i vikt.

Dessa mellanmål kan man med fördel ge till små och stora barn, det är viktigt att de får i sig tillräckligt med järn. Jag rek inte att man ger allt för mycket torkad frukt men tänk att en aprikos är samma som en vanlig färsk aprikos och att äta 2-3 aprikoser på en dag kan ses som okej. Att he choklad rek jag inte alls till barn, de har inget behov av koffein som chokladen innehåller. Övriga tips går att följa men var försiktig med nötter till barn, de sätter dem så lätt i halsen, mixa hellre nötterna i mixer och gör smör, se recept på mandelsmör här




No comments:

Post a Comment