Wednesday, June 27, 2012

En av de första långtidsstudier på lågkolhydratkost

Äntligen har en av de första långtidsstudier kommit på"Low carbohydrate-high protein diets" som många i de svenska samhället använder sig av för att hålla vikten. En förkortad version finns i dagens DN, där översättningen blivit; "För mycket kött ökar risken för hjärt- kärlsjukdom och stroke"  Den riktiga artikeln står British medicin journal för; BMJ 2012; 344 doi: 10.1136/bmj.e3801




Studien har pågått sedan 1991 där man följt 44 000st kvinnor som åt en sk 
LÅGKOLHYDRATDIET och med stor andel kött. Man såg alltså inte att det var en 
fördel att undvika kolhydrat, utan tvärtom. Risken att dö i hjärtkärl sjukdom 
ökad med minskat intag av kolhydrater.


Vad tänker jag om detta? Jo, det är ett stort plus för jordens befolkning, samt 
för klimatet och för själva miljötänket. Det kan bara inte vara så att vi är 
gjorda för att äta stora mängder protein. All denna produktion av kött och fågel  
tar upp stora delar av vår jordarea där vi skulle kunna producera mer 
miljövänliga produkter. 


Alla delar på tallriken, dvs. Grönsaker/rotfrukter, Kolhydrater och protein har
har vardera deras funktion i kroppen och behövs för att vi ska få i oss allt 
kroppen behöver. Egentligen behöver vi inte mer än lite mindre än 25% av 
lunchen och middagen från protein för att täcka vårt behov (om man räknar på 
på att man äter frukost, lunch, middag och 2-3mellanmål).




Känns mycket spännande att dra ut denna artikel i morgon på jobbet och läsa 
igenom den.






No comments:

Post a Comment