Sunday, June 24, 2012

Spansk tortilla

Det är söndag, tortilla står på menyn och det är en spanjor i köket. Olivoljan har som vanligt nästan tagit slut. Med medelhavets kost om hjärtat gör att stora mänger olivolja går åt till matlagningen. Det här är ett av våra favoritmåltider på veckan. Det finns många sätt att göra sin tortilla. Vårat är något "norrlandinfluerat" med västerbottensost. Går även att prova utan, eller byta ut osten med choritzo. Man skall inte stressa då man gör denna rätt. Vad jag menar med att " de ska stå ett litet tag" är att man bör vänta kanske 15-30min innan man fortsätter till nästa steg. Receptet är till ca 3 personer, men då krävs något mer, tex en sallad eller annat tillbehör.

Tortilla:
7 medelstora potatisar
7 ekologiska ägg
2 lökar
50g västerbottensost (små tärningar)
1,5dl olivolja
salt
ev peppar

1. Börja med att skala potatisar. Dela dem sedan på mitten (längsmed), och sedan en gång till om potatisen är stor. Skiva den sedan i ca 3mm stora bitar

2. Ta fram två st stekpannor. Häll 1dl olja i den ena och 0,5dl i den andra. Potatisen skall steka/friteras i den med 1dl olja. Lägg därför ned den då olja blivit varm och stek på 4an

3. hacka löken ganska fint. Stek den under lång tid, ca 30min i en den andra stekpannan, den som fick 0,5dl olja och håll något lägre temperatur än för potatisen

Se till att både lök och potatis blivit genomstekta, nästa lite bränd, innan du tar ifrån dem från plattan. Oftast tar det minst 30min innan de är helt klara. Du bör ha plattan på ungefär 4an, och vara där och röra lite nu och då.

4. Ta fram en bunke, knäck äggen, blanda ned osttärningarna, salt och ev lite peppar. Rör om. När potatisen och löken blivit kall, häll undan lite av oljan från potatisen (och anv till att sedan steka själva tortillan) lägg ned dem bland äggen och låt de stå ett tag.


5. Hetta upp en stekpanna med lite olja igen och häll ned smeten. Du bör ha plattan på ca 4an nu också. När du märker ( ha lite känsla) att den börjar bli klar, lägg en tallrik ovanpå stekpannan och vänd pannan så att tortillan hamnar på tallriken. Stjälp ned den igen i stekpannan och stek den andra sidan. Det är viktigt att den är ganska så genomstekt, och att ägget inte är rått innan du lägger upp den för att prova den.

6. Det bästa är att låta tortillan ligga lite innan man äter den, t o m dagen efter smakar den supergott!

Idag serverades tortillan med en sallad. Oftast har vi sallad till och det kan vara allt från en blandsallad till bara en grön sallad med olja vinägerdressing. Receptet på grön morotsallad finns i recepten på sidan.

No comments:

Post a Comment