Wednesday, September 25, 2013

Surdeg: Betaglukanbröd med tranbär (tidigare dinkelbröd med tranbär)

Detta är ett av mina första surdegsbröd. Jag gick ut med stort tålamod om att lära mig baka "riktigt" surdegsbröd men då endast EN familjemedlem åt brödet har jag övergått till att baka mina bröd med både surdeg och en liten mängd jäst. Eftersom jag tror på havren så jag har modifierat detta recept till att försöka få in så mycket betaglukander (se tidigare avsnitt) som går men hänsyn till smaksensation.

Vad man väljer att använda för att forma brödet har viss betydelse. Bröd som får gräddas utan form tycker jag få den här härliga sega kanten, medans brödet som tillagas i form får mera höjd och lättare att rosta om man så vill. På något sätt så gillar jag då brödet får formas fritt på plåten eller i korg.

1. Börja med att ta ut surdegen från kylskåpen och ställ den på ett ganska varmt ställe (jag bruka mata den så att den kommer rejält igång) Kan även mata den lite några timmar innan du blandar ihop alla ingredienser, punkt 3.
2. Blanda ingredienserna nedan och låt stå över natten,  gärna med lock.

370g havrekross/ hela havre (jag tycker om att ta hälften hälften)
2,5 dl hett vatten
150 g torkade tranbär

3. Tillsätt den bubbliga surdegen, havssalt, dinkelmjölet, socker och vetemjölet, samt havremjölken

40g havssalt
600g fullkornsdinkel
50g muscovado socker eller 25g sirap
400g bubblig surdeg (eller ca 200g rågsurdeg och 10g jäst)
1 L Oatly ekologiska havremjölk
1000g ekologiskt vetemjöl special fullkorn


4. Låt stå ca 30min i bunken
5. Stjälp upp i formar, korgar som blivit mjölade/ bröade med förslagsvis havrekli (som innehåller fullt av den hälsosamma betaglukan). Låt stå på varmt ställe. Mina brukar jäsa mer än 2 h.

6. Vänd bröden om det så behövs och grädda dem i mitten av ugnen i ca 50min. Jag brukar låta ugnen värma sig må maxvärme och sänka till 200-175 grader då jag ställer in dem i ugn. Slänger då även in en kaffekopp med kallt vatten. Grädda tills bröden fått en innertemperatur av 98 grader.






1 comment:

  1. Provade att göra detta i min pappas nya iduktionsspis. Verkade som att ugnens lampa värme mycket mer än i min gamla ugn. Hela brödet hade sjunkit ihop på morgonen och det var bara att mata igen och forma om....

    ReplyDelete