2,5dl kokande vatten
440g lingon
100g råsocker
70g salt
650g ekologisk rågsikt
600g vetesurdeg
1 L Rumstempererad mjölk
ca 1000g ekologiskt vetemjöl
Havregryn som ströbröd till formen
- blanda de krossade sädesskornen med det heta vattnet, låt stå minst 30min.
- tillsätt lingon, råsocker och flingsalt (jag lät detta stå tills dess att jag tyckte att min surdeg bubblade tillräckligt mycket för att blanda i
- tillsätt rågsikt, surdeg och vetemjöl. Blanda i vetemjöl så att degen släpper från kanten av köksassistenten. Låt stå i 30min.
- Ta ur degen från assistenten och lägg den i bunke (jag hade ingen som var tillräckligt stor så jag tog två st. Låt ligga där i rumstemperatur tills dess att den jäst till halva storleken.
- Lägg över degen i formar eller korgar. Formar är smidiga eftersom de oftast är såpass stora att bröden sedan ryms i plastpåse. Jag smörjde min form med olja och havregryn. Om man använder korg måste man komma ihåg att det skall vara en bakhanduk i botten och att man fyller i med mjöl så att degen inte fastnar. Lägg bröden i ugn med endast lampan tänd över natten. Alltså ingen temperatur.
- Grädda brödet mitt i ugnen dagen därpå (morgon) på ca 230grader i ca 50min. Prova med sticka om de är klara.
- Vilken härlig frukost!!!!
No comments:
Post a Comment