Tuesday, May 6, 2014

Baskisk kaka



Detta är ingen blogg om bakverk men jag måste bara dela med mig med denna underbara baskiska kaka. Otroligt enkel i smak MEN så god. Så här får min, familj, släkt och bekanta!

Degen
335 g smör
8,5 g salt
25g mald mandel
1 ägg
500g vetemjöl
375g strösocker

Fyllningen
5 dl standard mjölk
1 vaniljstång
125g strösocker
40g maizena
2 ägg


  1. Börja med att göra degen. Blanda alla ingredienser och låt stå i kyl minst 4h.
  2. Vaniljkrämen görs genom att värma mjölken tillsammans med en vaniljstång. Ta upp vaniljstången då den börjat bli lite mjuk och dela på den och dra med en kniv så att vaniljen som finns inuti fastnar på kniven och som du lägger ned bland mjölken igen.
  3. Blanda äggen, maizena och socker till en slät smet
  4. När mjölken håller på att koka över, rör då ned ägg och sockerblandningen. Vispa kraftigt och dra ev från plattan så att det inte bränner fast. Låt stå till att svalna
  5. Smöra formar, tryck ut degen, fyll med ca 1cm lager av vaniljkräm. Lägg över ett lock. Pensla på ett uppvispat ägg, strö över några mandelspån, pensla även dem.
  6. Grädda mitt i ugn på 200 grader tills dess att den fått en härlig brun färg.

No comments:

Post a Comment