Tuesday, January 24, 2017

Frukost till barn och ungdomar

Anledningar till varför vi ska äta frukost:
  1. Den som eldar med vedpanna hemma vet att på morgonen måste man göra upp eld för att få värme i huset. På samma sätt behöver kroppen frukost för att kunna ge kroppen energi. Håller man vedpannan brinnande så förbränner man jämnt över dagen.
  2. Utan frukost ser man att det är större risk att man även hoppar över lunch. Äter man inget under dagen så måste man fylla sitt energibehov till kvällen. Oftast blir man då sugen på snabba kolhydrater och sånt som kroppen inte behöver. Detta gör det svårt för kroppen att täcka sitt behov av näringsämnen. Ju färre mål desto svårare att täcka behovet. Det är inte många som kan äta 2000kcal hälsosam mat vid ett tillfälle.
  3. Vi vill ha energi under dagen, inte på natten, och energin får vi från frukosten.
  4. Om du skippar frukosten blir du oftast på dåligt humör, ofokuserad, irriterad och din prestationsförmåga försämras.
  5. Muskler, hjärna och kropp vill ha näring på morgonen för att fungera så bra som möjligt. Man blir lätt annars hängig och får svårt att koncentrera sig. 
  6. Det är lättare att hålla en hälsosam livsstil om man äter en bra frukost!

Vad gör jag när mitt barn vägrar äta frukost?
  • Se över dina egna attityder till frukost. Hur brukar ni tala hemma om frukosten? Positiva attityder hos föräldrar avspeglar sig ofta i barnen.
  • Förklara (se ovan) vid ett lugnt tillfälle anledningen till varför det är bra att äta frukost
  • Alla barn har inte samma aptit. Vissa äter mest bara för att de ska stilla hungern. Va lyhörd. Bättre att de får bra relation till mat än truga och tvinga dem. Det finns ett krig jag aldrig strider om och det är maten. Duka fram och prata gott om all mat. Låt var och en ta för sig det som de vill ha och se till att det är god kvalite på alternativen
  • se till att barnet är utvilat (bäst utvilad blir man om man får vara ute och leka mycket och gärna komma upp i 60min fysisk aktivitet per dag). Väck barnet i god tid och lägg det hellre tidigare på kvällen
  • prova med olika sorters frukost. Vissa tycker det är lättare att dricka i sig frukosten. Ett alternativ kan då vara att prova välling för vuxna eller smootie.

No comments:

Post a Comment