Wednesday, March 7, 2012

Naturligt fett: vad ska jag då välja?

-"Margariner är raffinerade, innehåller bensiner och är ohälsosamma" Ja, det är en vanlig kommentar som man kan höra nu för tiden. Jag tänker inte uttrycka min åsikt. Jag tänker här komma med lite ideer till dem som vill välja naturligt fett.

På smörgåsen:
- testa gärna att ringla över lite kallpressad olivolja över din smörgås
- ta ta ett tunt lager bregott (och se till att du ej äter fler än 3st smörgåsar per dag, och att smörgåspålägget är både protein och grönsak)
Bra pålägg: makrill, ekologiskt jordnöttsmör och bananpengar, kokt skinka och några öppelskivor,      keso och purjolök, hummus och oliver..etc

Vid matlagning:
- Kallpressad olivolja
- Kallpressad olivolja och en klick svenskt smör (om du önskar att din mat skall få smörsmak)
- Rapsolja (se bara till att inte fritera)
- undvik oljor som kommer från frön och nötter

I salladen:
- kallpressad olja (oliv, rapsolja, solrosolja eller linfröolja)
- Hemmagjord majonäs
- Guacamole
- Oljavinäger dressing (2/3 olja, 1/3 juice från ekologisk citron, örtsalt)

Såser:
- Hummus
- Guacamole
- tapenade
- Hemmagjord majonäs
- Ringla över lite kallpressad oliv- eller rapsolja över dina grönsaker, potatis, ris
- Grytor är väldigt bra för då behövs ingen extra sås


No comments:

Post a Comment