Saturday, May 14, 2011

Skogsskafferiet

Varför inte göra det enkelt för sig, vi tar på oss regnkläder, packar med en hink och sätter på ett par vantar på händerna. Vi ska ut och plocka årets "bebis nässlor" och bunkra upp för resten av året.

Nässlor är mycket rik på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Brännässlan är även relativ proteinrik.

Efter en promenad runt husknuten har vi fyllt mer än tillräckligt. Mer fakta kring skogens skafferi hittar ni på: www.skogsskafferiet.se

Nässelsoppa med ädelsost
4port
ca 2 liter färska nässlor
2msk smör
1msk vetemjöl
1Liter vatten
2dl vispgrädde
2tärningar ekologisk höns-, grönsaksbuljong
140g ädelost
1/2 krm nymalen muskotnöt
salt och nymalen vitpeppar
ev knaperstekt bacon
valnötter

1. skölj nässlorna väl i vatten. Lägg ned dem i kokande saltat vatten och koka ca 5min. Häll bort kokvattnet
2. hacka eller mixa nässlorna
3. smält smör i en gryta. Lägg i de hackade nässlorna och lät det fräsa i ett par min. Strö över mjölket och rör om. Späd med vattnet, lite i taget. Tillsätt grädde och buljong och låt koka i ca 5min.
4. smula ner osten och låt den smälta i soppan. Smaka av me muskot, salt och peppar.
5. Servera soppat med knaperstekt bacon/smörstekta och saltade kantareller och valnötter som brutits i bitar

Trevlig söndag! Och smaklig måltid!

No comments:

Post a Comment