Thursday, June 9, 2011

Frukost

Vad är detta tjat om att man måste äta frukost?
Mycket av det handlar helt enkelt om när vi helst önskar ha så mycket energi som möjligt, är det under dagen eller på kvällen? Svaret på denna fråga är självklart individuellt men jag tror att de flesta önskar sin energi på morgonen och under dagen. Nästintill ingen önskar ha en massa mat i kroppen och vara full av energi då det är dax att gå och lägga sig. Dessutom har man sett att en bra frukost stabiliserar blodsockernivåerna i blodet under resterande del av dagen.

Det är just därför som frukosten är så viktig, vi behöver energin från den  för att klara av att vara fysiskt och mentalt skärpt under för- och eftermiddag. Det blir lätt att man småäter eller äter mycket på kvällen om inte energibehovet täckts under frukost-mellanmål och lunch. Detta gör ofta att vi äter mycket onyttig mat kvällstid för vi har inte kunnat täcka vårt vitamin och mineralbehov under dagen. I ett flertal studier har man sett ett samband mellan övervikt/personer med fetma och ett dåligt intag på frukost/eller inget intag alls.

Vad är en bra frukost?
En bra frukost (i svenska ögon) bör bestå av en del ceralie men låg andel sockerart (flingor, gryn, bröd), en del frukt eller grönsak och en sista del mjölkprodukt (fil/yoghurt/mjölk) Viktigt att den sistnämnda är naturell och inte av fruktsmak. 
Alt 1
Fil/yoghurt, lite flingor/musli (med låg andel sockerarter, gärna under 10g/100g) och skivad frukt/bär och ev en smörgås och kaffe/te
Alt 2
1 port Havregryn-, grahams-, bovete-, kornmjöls-gröt, äppelmos, lättmjölk, ev en smörgås och kaffe/te
Alt 3
eget alternativ men med alla tre delar som beskrivs ovan. Kan vara allt från nedbrutna husmans i fil, lite sesamfrön och osaltade nötter och lite frysta hallon till något enklare som ägg, smörgåsar och grönsak/frukt och ett glas mjölk

No comments:

Post a Comment