Tuesday, June 14, 2011

Inför "att konservera med mjölksyra"

Snart skall vår första laddning av syrade grönsaker tillagas/blandas. Tänker ta hjälp från min kollega som även hon är väldigt intresserad av detta. Men vad är det då som krävs?
- Stora glasburkar med lock eller lerkrukor (måste kunna stänga ute syre)
- grönsaker (tror vi börjar med bara kål och morötter)
- salt
- starttemperatur på 18-22grader
- vätska som täcker grönsakerna

Det bästa är att använd ekologiska produkter, och vad kan vara mer ekologiskt än det man odlat hemma? Dock tror jag att den första provomgången blir gjord på krav-odlade produkter från affären. Läser mig till at man skall "Se till att produkterna inte är skadade, övermogna eller ruttna. Luktar inläggningen illa beror det sannolikt på att grönsakerna var skadade eller att du använt fel mängd av någon av de övriga ingredienserna."

Tydligen finns det speciella jäskrukor att använda för ändamålet, men jag tänker försöka få tag i en gammal glasburk med "knäpplock", som sluter ute luften. Det finns en hel del grönsaker som passar att syra bland annat kål, morötter, tomater, svamp, lök, kryddor och frukt. Kommer med recept lite längre fram!

Här kan man köpa online lerkrukor:
http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/se/jastkrukor-15c1.html
http://www.kvarnspecialisten.se/

Temperaturskillnader beroende på vilka grönsaker vi väljer
- Gurka 18-20 grader
- surkål 20-22 grader
- morot 20 grader

Okej, men vad är det där med temperaturen? Såhär står det i praktikan: " det första två dygnen är jätteviktiga och beroende på vilken grönsak man tänker använda så krävs olika temperaturgrader för att få så bra resultat som möjligt. De två första dagarna är betydelsefull för vidare utveckling av jäsningen. Den måste komma igång snabbt och får inte avbrytas.

Efter två dagar är det viktigt att sänka temperaturen. Kål vill ha ca 15-18 grader medans övriga grönsaker trivs i 18 grader. Syrningen är avslutad efter ca 10-14 dagar, kål kan behöva extra lång tid. Viktigt att de syrade grönsakerna då förvaras kallt, mellan 0-10 grader"

För vidare info, att konservera med mjölksyra Där finns tips på vad som kan gått fel om man inte få önskat resultat.

Okej, nu är vi redo, fattas bara att få en helg med regn och rusk så att man kan tillbringa lite tid inne för detta projekt! Spännande!!

No comments:

Post a Comment