Friday, June 24, 2011

Mandelsmör

Mandelns egenskaper i kroppen
Mandel är en av de alla nötter/mandlar/frön som är rika på omega 3. Den sortens fett har vetenskapligt visat sig ha en antiinflammatorisk effekt i kroppen. Av den orsaken är det bra att öka på med den sortens fett. Inget fett är till 100% dåligt eller bra. De olika sorters fetterna som finns har olika egenskaper och vi behöver alla av dem. Idag har vi en tendens att äta för mycket av mättat fett (hårt smör, grädde, bakverk, friterat, creme fraiche mf) och äta för lite av omättat fett (raps- och olivolja, flytande margarin, nötter, frön, mandel, avokado och fet fisk). Här är ett sätt att få in lite mer omättat fett i vardagen:

Recept på mandelsmör 
Gör såhär: Mixa 2,5dl ekologiska mandlar/vanliga mandlar  med ca 1/4tsk havssalt till ett fint mjöl i en mixer. Tillsätt rapsolja tills uppnådd önskad konsistens, ca 1msk. Klart att äta! (om du vill rosta mandlarna görs det på 150grader under 20min i ugnen)

Finns även färdiggjorda förpackningar att köpa i affären. De kostar rätt mycket så kanske är det att föredra att göra själv. Om man väljer att köpa färdiga, välj då ett alternativ som inte innehåller tillsatt socker. Kolla ingredienserna!

No comments:

Post a Comment