Monday, June 2, 2014

Surdeg: Dinkelbaguetter

Baguetter som passar utmärkt som lunchmacka.

300 g vete eller rågsurdeg
450 g ljummet vatten
200 g fullkornsdinkel
600 g Manitoba cream/ vetemjöl special
2 g jäst
12 g flingsalt med jod
1/2 dl rapsolja


  1. Kör alla ingredienser utom saltet i assistent på låg fart i 10 min. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 min men nu på full hastighet.
  2. Stjälp upp i bakbunke med lock. Låt ligga i 45 min. 
  3. Ta degens kanter och vik över till motsatt kant. Upprepa runt degens alla kanter och vänd till sist degen upp och ned.
  4. Upprepa punkt tre efter ytterligare 45 min.
  5. Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bakbord och skär med hjälp av degspede långa baugettformade rimpor. Lägg på plåt eller baguette plåt.
  6. Täck med duk och låt stå tills de jäst till ca dubbel stl
  7. Sätt ugnen på 250 grader då du ser att brödet nästan jäst klart. Då du sätter in det i mitten av ugnen, passa då på att slänga in en liten kopp vatten på en plåt som du ställt in längst ned i ugnen.
  8. Grädda tills de fått fin färg eller kommer upp i 98 grader i innertemperatur. 

No comments:

Post a Comment