Thursday, August 7, 2014

Ugnsbakade sommarrovor, lax och örtgräddfil

Ca 6 små rödbetor
2 majrovor
5 medelstora morötter
3 rödlökar
6 potatisar
1ask champinjoner / kantareller

1/4 färsk lax ( odlad i Norge eller fiskad i Atlanten)
1/2 Citron (KRAV)

2dl gräddfil (EKO)
Skal från 1/2citron
Ca 1 tsk saft från citron
1/2 tsk hackad Färsk timjan
1/2 tsk hackad färsk Gräslök
1 msk finhackad blast/grönt från den färska fänkålen



  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Ansa och skala rent grönsaker och rotfrukter. Dela dom i exempelvis slantar eller klyftor. Morot, rödbeta, fänkål och potatis i 1cm slantar. Lök i klyftor och svamp hel som de är. Separera dem på plåt. Rödbeta på ena kortsidan, morot, potatis, citronskivor också lök i andra och fänkålen i mitten. Blanda varje del väl i olivolja
  3. Bakas i 10 min. Ta ut och lägg laxen med skinnet uppåt ovanpå fänkålen. Ställ tillbaka in i ugnen.
  4. Blanda såsen.
  5. Lax och grönsaker klar efter totalt ca 25-30 min. Jag brukar ibland ta ut den efter 10 min och se om det börjar bli klart. Passar då på att dra bort skinnet men det är valfritt.



No comments:

Post a Comment