Monday, November 14, 2011

Hälsosamt ris på hyllorna

Äntligen har vi ett härligt ris på hyllorna, kortare koktid än det vanliga råriset, men samma goda smak och det bästa av allt- det är ekologiskt!! Passar riktigt bra till min fisklåda med spenat. Ut i handeln och prova! Finns mer tips på deras hemsida som syns längst ner i min blogg och där finns även recept

Saturday, November 12, 2011

Att syra sin egen surkål

Vintern börjar närma sig, jaktsäsongen börjar vara över. Frysen är nu fylld med hemmagjorda älgburgare och vad bättre passar till en hemmagjord älghamburgare än lite surkål? Helt underbart gott!

Nu äntligen har vi läst in oss och tagit oss tid till att göra ett nytt försök. Jag inser nu att det gick tokigt sist. Det är verkligen jätteviktigt att man använder rätt mängd salt vid fermenteringen och att man har otroligt rena kärl så att inte bakterier kan börja växa. Det blev en mycket trevlig förmiddag på sådär 2timmar  med fika inkluderat. Det tar alltså inte så lång tid att göra egen surkål!

Ingredienser:

  • 1 helt ekologiskt kålhuvud
  • havssalt
  • Enbär
  • 1st skalat svenskt äpple
  • steriliserade kärl 


1. Ta bort det fulaste bladen längst ut på kålhuvudet. Komihåg att spara ett!

2. Skär eller riv kålen, antingen för hand eller på maskin, vi valde maskin för det gick fortare. Min dotter tyckte det var otroligt roligt att vara ansvarig för det arbetet.

3. Väg kålen och räkna ut hur många gram salt som behövs, 1,5 %salt i förhållande till mängden kål.






4. Lägg kål, rätt mängd salt, samt enbär om du väljer att smaksätta med det. Använd din knytnäve som mortel och mortla tills dess att vätska kommer fram ur kålen

 5. Lägg i äppelbitar från det svenska äpplet

6. Sterilisera kärl, tätningar på burk (kokta stenar och gummitätningar. glasburkar i ugn ca 10min på 110grader)







7. Fyll det avsvalna steriliserade kärlet med mortlad kål, salt, äpple och enbär till 3/4 av som i vårt fall blev en glasburk.

8. Lägg det sköljda kålbladet på toppen och en sten eller två ovanpå. TÄnk på att kålen skall ligga under vattnet så du kan behöva trycka lite på stenarna.

9. Dax att lämna vad som förhoppningsvis kommer bli surkål, i 20-22graders värme under 2 dagar.

10. Förflytta burkarna till ett kallare rum där det endast är 15-16 grader i temperatur. Där skall de vara under två veckors tid.

11. Avnjut din kål med ev en älghamburgare!


Monday, November 7, 2011

Fisklåda med spenat, purjolök och parmesanost

Är det nån gång som min dotter äter, så är det då vi lagar denna fisklåda. Underbart god och smakar dessutom lika gott till matlåda dagen efter. Den är värt ett försök!

2 frysta block med vit fisk (änglamarks kolja eller torsk)
1 st purjolök
2 vitlökar
ca 5dl fryst hackad spenat
ca 2-3dl oatly iMat
ca 1dl parmesanost
oliv eller rapsolja till stekning
saft från 1/4 citron
Skal från 1 ekologisk citron
nymalen vitpeppar
salt


  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skär den tinade eller halvtinade fisken i ca 2,5cm stora bitar och lägg dem i en ungssäker form.
  3. Steka den strimlade purjolöken och den finhackade vitlöken med oljan tills dess att den blivit mjuk, tillsätt därefter den frysta spenaten. Fräs till dess att den tinat och det blivit en härlig röra
  4. Tillsätt hälften av parmesan, skalet från citronen, pressa i citronsaften, peppra och salta efter smak. Häll i iMat och smaka av, blev det för lite av något?
  5. fördela den sista halvdecelitern parmesan jämt över fisken och in i ugn
  6. Serveras med basmatiråris (Kung markattan har en jättegod) och ev lite citron SMASK!



Monday, October 10, 2011

Vad göra? Allt blev mögel och inga fermenterade grönsaker

I somras försökte jag syra grönsaker i två omgångar. Vid båda tillfällena möglade mina grönsaker istället för fermenteras. Så nu söker jag febrilt efter någon som säljer opastöriserade grönsaker. Är det någon som har ett tips? Jag hittar butiker i södra sverige men inga i västernorrland-västerbotten-Norrland.

Jag kommer inte ge mig, jag ska lära mig att syra mina egna grönsaker men det hade varit smidigt att ha någon försäljare som intresserade sig för den norra delen av landet.

Får ta och repetera allt igen och ta nya krafttag nu när det är lite lättare att hålla rätt temperaturer.

Monday, July 4, 2011

Sesamströssel

Sesamfröet har ett högt innehåll av bland annat kalcium. Användningsområdena är stora, om man bara är lite kreativ. Men vem är då i behov av lite extra kalcium? Jo, bland annat vegetarianer eller de som inte dricker mjölkprodukter eller äter ost. Jag tycker det är helt underbart att stör över ett härligt sesamströssel över min pastarätt, sallad eller smörgås. Nyttigt och gott ! Här kommer receptet:

Sesamströssel
ca 1 dl oskalade sesamfrön
två stora nypor flingsalt med jod
ev 1,5 tsk örter (torkad basilika/ rosmarin)
1/2 tsk nystött svartpeppar

Lättaste sättet är att använda sig av en mixer, lägg i sesamfröna och strö på lite salt. Var försiktig med att salta för mycket. Salt påverkar blodtrycket väldigt mycket och rekommenderat dagligt intag är endast 1tsk/dag. 1 tsk kan verka mycket. Den tsk kommer oftast inte från det salt vi saltar extra på maten, utan från produkter som buljong, soja, salta snacks, lakrits, halvfabrikat, pulversåser och soppor mf.


Saturday, June 25, 2011

Att köpa mjölksyrade grönsaker (opastöriserade)

Jag har hittat en hel del företag som gör sina egna syrade grönsaker. Dessa företag är oftast ganska små och har tråkigt nog ingen internetförsäljning:
http://www.tistelvind.se/ och www.undermat.se

Har någon ett tips på hur jag skall kunna köpa opastöriserade syrade grönsaker i västernorrland??

Friday, June 24, 2011

Mandelsmör

Mandelns egenskaper i kroppen
Mandel är en av de alla nötter/mandlar/frön som är rika på omega 3. Den sortens fett har vetenskapligt visat sig ha en antiinflammatorisk effekt i kroppen. Av den orsaken är det bra att öka på med den sortens fett. Inget fett är till 100% dåligt eller bra. De olika sorters fetterna som finns har olika egenskaper och vi behöver alla av dem. Idag har vi en tendens att äta för mycket av mättat fett (hårt smör, grädde, bakverk, friterat, creme fraiche mf) och äta för lite av omättat fett (raps- och olivolja, flytande margarin, nötter, frön, mandel, avokado och fet fisk). Här är ett sätt att få in lite mer omättat fett i vardagen:

Recept på mandelsmör 
Gör såhär: Mixa 2,5dl ekologiska mandlar/vanliga mandlar  med ca 1/4tsk havssalt till ett fint mjöl i en mixer. Tillsätt rapsolja tills uppnådd önskad konsistens, ca 1msk. Klart att äta! (om du vill rosta mandlarna görs det på 150grader under 20min i ugnen)

Finns även färdiggjorda förpackningar att köpa i affären. De kostar rätt mycket så kanske är det att föredra att göra själv. Om man väljer att köpa färdiga, välj då ett alternativ som inte innehåller tillsatt socker. Kolla ingredienserna!

Tuesday, June 14, 2011

Inför "att konservera med mjölksyra"

Snart skall vår första laddning av syrade grönsaker tillagas/blandas. Tänker ta hjälp från min kollega som även hon är väldigt intresserad av detta. Men vad är det då som krävs?
- Stora glasburkar med lock eller lerkrukor (måste kunna stänga ute syre)
- grönsaker (tror vi börjar med bara kål och morötter)
- salt
- starttemperatur på 18-22grader
- vätska som täcker grönsakerna

Det bästa är att använd ekologiska produkter, och vad kan vara mer ekologiskt än det man odlat hemma? Dock tror jag att den första provomgången blir gjord på krav-odlade produkter från affären. Läser mig till at man skall "Se till att produkterna inte är skadade, övermogna eller ruttna. Luktar inläggningen illa beror det sannolikt på att grönsakerna var skadade eller att du använt fel mängd av någon av de övriga ingredienserna."

Tydligen finns det speciella jäskrukor att använda för ändamålet, men jag tänker försöka få tag i en gammal glasburk med "knäpplock", som sluter ute luften. Det finns en hel del grönsaker som passar att syra bland annat kål, morötter, tomater, svamp, lök, kryddor och frukt. Kommer med recept lite längre fram!

Här kan man köpa online lerkrukor:
http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/se/jastkrukor-15c1.html
http://www.kvarnspecialisten.se/

Temperaturskillnader beroende på vilka grönsaker vi väljer
- Gurka 18-20 grader
- surkål 20-22 grader
- morot 20 grader

Okej, men vad är det där med temperaturen? Såhär står det i praktikan: " det första två dygnen är jätteviktiga och beroende på vilken grönsak man tänker använda så krävs olika temperaturgrader för att få så bra resultat som möjligt. De två första dagarna är betydelsefull för vidare utveckling av jäsningen. Den måste komma igång snabbt och får inte avbrytas.

Efter två dagar är det viktigt att sänka temperaturen. Kål vill ha ca 15-18 grader medans övriga grönsaker trivs i 18 grader. Syrningen är avslutad efter ca 10-14 dagar, kål kan behöva extra lång tid. Viktigt att de syrade grönsakerna då förvaras kallt, mellan 0-10 grader"

För vidare info, att konservera med mjölksyra Där finns tips på vad som kan gått fel om man inte få önskat resultat.

Okej, nu är vi redo, fattas bara att få en helg med regn och rusk så att man kan tillbringa lite tid inne för detta projekt! Spännande!!

Fredag tv 2 "Mat som håller"

Känns lite som om jag gör reklam nu men tycker att detta verkar väldigt spännande program:

19:30 Mat som håller

Danskt matprogram från 2009. Säsong 1. Avsnitt 2 av 8. Rökt ost och hemgjord yoghurt. Camilla Plum tar hjälp av mjölkbakterier för att göra bland annat hemgjord kefir och yoghurt och en fräsch sommardessert. Från 2010 Även 18/06 i SVT1, 19/06 i SVT2, 20/06 i SVT2 och 21/06 i SVT24.


Hoppas det är fler än jag som ser fram emot detta!

Thursday, June 9, 2011

Frukost

Vad är detta tjat om att man måste äta frukost?
Mycket av det handlar helt enkelt om när vi helst önskar ha så mycket energi som möjligt, är det under dagen eller på kvällen? Svaret på denna fråga är självklart individuellt men jag tror att de flesta önskar sin energi på morgonen och under dagen. Nästintill ingen önskar ha en massa mat i kroppen och vara full av energi då det är dax att gå och lägga sig. Dessutom har man sett att en bra frukost stabiliserar blodsockernivåerna i blodet under resterande del av dagen.

Det är just därför som frukosten är så viktig, vi behöver energin från den  för att klara av att vara fysiskt och mentalt skärpt under för- och eftermiddag. Det blir lätt att man småäter eller äter mycket på kvällen om inte energibehovet täckts under frukost-mellanmål och lunch. Detta gör ofta att vi äter mycket onyttig mat kvällstid för vi har inte kunnat täcka vårt vitamin och mineralbehov under dagen. I ett flertal studier har man sett ett samband mellan övervikt/personer med fetma och ett dåligt intag på frukost/eller inget intag alls.

Vad är en bra frukost?
En bra frukost (i svenska ögon) bör bestå av en del ceralie men låg andel sockerart (flingor, gryn, bröd), en del frukt eller grönsak och en sista del mjölkprodukt (fil/yoghurt/mjölk) Viktigt att den sistnämnda är naturell och inte av fruktsmak. 
Alt 1
Fil/yoghurt, lite flingor/musli (med låg andel sockerarter, gärna under 10g/100g) och skivad frukt/bär och ev en smörgås och kaffe/te
Alt 2
1 port Havregryn-, grahams-, bovete-, kornmjöls-gröt, äppelmos, lättmjölk, ev en smörgås och kaffe/te
Alt 3
eget alternativ men med alla tre delar som beskrivs ovan. Kan vara allt från nedbrutna husmans i fil, lite sesamfrön och osaltade nötter och lite frysta hallon till något enklare som ägg, smörgåsar och grönsak/frukt och ett glas mjölk

Friday, June 3, 2011

Att syra grönsaker

 Jag trodde till en tid tillbaka att det fanns produkter på marknaden som innehöll naturliga mjölksyrebakterier men efter lite research har jag insett att det idag inte existerar. I alla produkter på marknaden har alla dessa bra bakterier gått till spillo i tillverkningsprocessen och på grund av regler så kan man ej sälja produkter som ej blivit "konserverad och steriliserad". Kort och gott, de naturliga magbakterierna får vi fermentera själva.

Vad händer i processen som gör att de är så bra för kroppen? När grönsaker utsätts för syrningsprocesses omvandlar bakterier, socker och andra ämnen delar av matens innehåll till mjölksyror, väteperoxid och komplexa näringsämnen som B12-vitamin och amonisyror. Slutresultatet blir en god och probiotisk kost, där näringsvärdet är intakt och som gynnar både immunförsvar och känsliga magar.

Förr i tiden, innan vi började använda kylskåpet var fermentering av produkter en väldigt effektiv metod som förlängde användbarheten hos bland annat kött, fisk och grönsaker.  I vissa delar av världen används metoden fortfarande, bland annat i Asien där processen används vid framställning av bland annat miso, soja och tamari. Jag ställer mig då frågan,,, är det därför deras det är så låg andel med autoimuna sjukdomar som mb crohn, ulcerös colit, celiaki mf?

Den syrade/fermenterade maten har ett väldigt högt innehåll av mjölksyrabakterier, en matsked surkål ger lika mycket av probiotika som en hel liter fil!!!! Och den kanske viktigaste skillnaden är att i surkålen finns det  olika stammar medans i filen är det endast tillsatt en, ex lactobaciller eller bifidus

Jag har inte börjat syra mina grönsaker men jag har en gurka som växer i mitt hem och kommer bli aktuell för syrning lite längre fram. För dig som inte är så intresserad av att syra dina egna produkter kan kanske sidan Undermat vara något för dig, se nedan.


Biolog från göteborg som hållit på i 20 år och forskat kring mjölksyrebakterier. Hon har nu eget företag och säljer egna opastöriserade produkter,
Undermat

 Mer bra fakta går att hitta på:  http://www.alternativ.nu/
Aritkel från tidningen Hälsa
forts.

Sunday, May 29, 2011

Trädgårdsmässa EON arena Timrå

Går ej att missa detta event om man är västernorrlandsbo! Besökte mässan igår, hittade en produkt som jag fann väldigt spännande; EFFEKTIVA MIKROORGANISMER.

Vad är det?
Blandning av bakterier som har unika egenskaper. Lösningen finns i naturen själv. Egenskapen är att dessa bakterier bryter ned farliga och ogynsamma proukter och skapar en sund miljö (exempelvis i kompost, rabatt).

Användningsområden?
Rening av förorenade vattendrag (kanske något för östersundsborna??haha), till hushållskompost, för att höja skördar av grönsaker och få mer näringsrika livsmedel. Går även att använda för att städning och rengöring av bostäder. Helt ofarligt för barn!

För mer läsning:
http://www.greenfoot.se/

Tror nästan jag måste införskaffa detta medel och prova om det ger bättre skörd nu när jag har min odling i gång för full fart. Jag funderar om detta skulle kunna vara ett alt till semper magdroppar efter användning av antibiotika eller då man fått någon störning på tarmfloran. Mycket spännande område, kan det hjälpa vid crohn, ulcerös colit?? IBS...eller övriga autoimmuna sjukdomar.. kort sagt, spännande. Måste begrunda denna produkt mer, någon som provat den?

Tuesday, May 17, 2011

Prioritering

Trots att jag jobbar mycket med att förbättra matvanor hos folk så kan jag känna många gånger att det är mer hjälp till att få ihop vardagen än näringslära. Som ett exempel är ett av mina tidigare inlägg vad det gäller planering. Allt handlar egentligen om att planera för att få tid över till det som gör en glad. Och vad som gör en glad leder till att man blir bättre mamma, får mer energi och ork till att vara hälsosam. Jag frågar därför:
- vad är det som prioriteras i ditt liv? Skriv upp en lista...

De flesta brukar svara deras barn eller jobb. Vem är det så som prioriterar ditt liv? Vem är det som ansvarar för att just du är glad? Och vad skulle hända om du prioriterade dig själv som nr 1?

Jag tänker mig att om man prioriterar sig själv som nr1 så blir man av sig själv en bättre förälder, man får mer tid till att bli en mer hälsosam människa, barnen blir mer lugna för att man själv är mer lugn, man sover bättre, man minskar risken för sjukdomar..etc

Prioritera dig själv- det är bara du som kan se till att du mår bra!

Sunday, May 15, 2011

Att odla örter och grönsaker

Äntligen bor jag hemma i Sverige, har ingen sementfabrik brevid huset/lägenheten som släpper ut föroreningar och jag kan i lugn och ro odla på som jag länge drömt om. Det är en ganska sparsam odling jag har, men planer om trädgård med morötter, gräslök, lök och jordgubbar finns i mina tankar.

Tomater kommer det bli, både dehär jättetomaterna som spanjorerna är som tokiga i och de av mindre storlek. En av mina favoritörter är basilika, så den kommer vi att kunna äta hela sommaren. På den kan man både göra goda tomatsallader och pesto. Skall ge er tips på recept längre fram.

Saturday, May 14, 2011

Skogsskafferiet

Varför inte göra det enkelt för sig, vi tar på oss regnkläder, packar med en hink och sätter på ett par vantar på händerna. Vi ska ut och plocka årets "bebis nässlor" och bunkra upp för resten av året.

Nässlor är mycket rik på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Brännässlan är även relativ proteinrik.

Efter en promenad runt husknuten har vi fyllt mer än tillräckligt. Mer fakta kring skogens skafferi hittar ni på: www.skogsskafferiet.se

Nässelsoppa med ädelsost
4port
ca 2 liter färska nässlor
2msk smör
1msk vetemjöl
1Liter vatten
2dl vispgrädde
2tärningar ekologisk höns-, grönsaksbuljong
140g ädelost
1/2 krm nymalen muskotnöt
salt och nymalen vitpeppar
ev knaperstekt bacon
valnötter

1. skölj nässlorna väl i vatten. Lägg ned dem i kokande saltat vatten och koka ca 5min. Häll bort kokvattnet
2. hacka eller mixa nässlorna
3. smält smör i en gryta. Lägg i de hackade nässlorna och lät det fräsa i ett par min. Strö över mjölket och rör om. Späd med vattnet, lite i taget. Tillsätt grädde och buljong och låt koka i ca 5min.
4. smula ner osten och låt den smälta i soppan. Smaka av me muskot, salt och peppar.
5. Servera soppat med knaperstekt bacon/smörstekta och saltade kantareller och valnötter som brutits i bitar

Trevlig söndag! Och smaklig måltid!

Friday, May 13, 2011

Plannering

Jag var på en utbildning om "motivation till hälsa" för några veckor sedan. Där påstod en av deltagarna att hon inte hade tid till fysisk aktivitet pga att hon hade småbarn, jobbade 100%, hennes make jobbade borta under veckorna och hon orkade inte göra något då hon kom hem och hade lagat middag...

Jag kan spontant känna mycket sympati till denna människa för jag har heller inte mycket tid över på kvällarna, och energi går som ur en då barnen skriker, vill inte äta upp maten som man kämpat med ända sedan dagen började. Vad ska ätas idag, finns allt hemma...etc. Det tar helt enkelt mycket energi och tid som man egentligen inte har.

Här kommer min lösning:
Nr 1: Välj en timma i veckan- Planeringsdag och uppskrivning av meny och inköpslista.
Nr2: Handla endast en gång per veckan och se till att allt finns nedskrivit på inköplistan från menyn som gjorts.

Det här är något som jag började med då jag blev "ensamstående" och började jobba 100%. Så fort det fuskas och menyn inte blir gjort, då spricker allt och det slutar med att det blir fil och musli/mackor/omelett. Trots att jag VET eller rättare sagt skall veta vad man bör och inte bör äta så kraschar det hela om jag inte planerar. Prova en gång och se hur det blir. Det bästa är om man även köper hem lite matlagningtidningar, kanske letar fram nån gammal kokbok som man aldrig får tid att öppna och gör lite nya och mer intressanta recept. Utmaning varje dag!

Tuesday, May 10, 2011

Mitt brev till mamma

- "Jag tycker om min mama, jag hoppas du tyker om meg. Jag har en sak jag måste berätta, jag tyker om klementiner. Jag vil inte ha godis, jag vil ha klementiner, minst 8 st varje helg"

Skrivit av dietist vid ca 7 års ålder.