Saturday, March 29, 2014

Kycklingtikka med bröd/ris och morotssallad

Tikka masala är en kryddmix som många köper färdiggjord i affären. Det är jätteenkelt att själv blanda ihop mixen och välja vad och hur mycket man vill blanda i. Den blir lite spicie, men inte så pass att man inte kan ge den till barnen. Mitt tips är att tillsätta lite olja på barnens tallrik om de tycker att det blir för starkt. Fett tar ned den starka smaken. Jag provade att ge denna rätt till min 10 månaders och hon åt den med glädje, äntligen lite smak kanske hon tyckte. Vi varken saltade eller pepprade, utan gjorde det på tallriken. Vill man göra denna rätt extra nyttig väljer man iMat istället för grädden. Jag tycker det är helt ok att ta grädde ibland, exempelvis till helgen.



700g kycklingfileer (gärna KRAV märkta om ni hittar)
2 st gula lökar
2 morötter
1 röd paprika
3 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk ancho chili
1 kanelstång
2-3 st vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
500g krossade tomater
1 dl vispgrädde/iMat
1/2 citron
salt och peppar


  1. Koka 3 dl ris enligt anvisning på paket
  2. Blanda samman alla kryddor (spiskummin, gurkmeja, chili och kanel) riv ingefäran
  3. Hacka löken, vitlöken fint, skala och riv moroten på grova sidan av rivjärnet, tärna paprikan fint och lägg allt i en gryta, stek tills grönsakerna blivit mjuka. Tillsätt kryddorna och stek i någon minut. Lägg över i kastrull nr 2. 
  4. Häll i krossade tomater och låt koka upp.
  5. Fräs kycklingen i omgångar, lägg över i  kastrull 2 och när allt är stekt.
  6. Tillsätt iMat och när det bubblar dra ned till låg hastighet och låt puttra ca 10-15min. Pressa över saft från en halv citron när det är klart. 
  7. Servera med Morotsallad och bröd/ris
Nora tycker om att hjälpa till på sitt sätt

No comments:

Post a Comment