3 medelstora auberginer
2 tsk flingsalt med jod
Köttfärssås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g ekologisk nötfärs
1 burk krossade tomater
1/2 dl torrt vitt vin
1 msk finhackad persilja
1 msk hackad timjan eller 1 tsk torkad
2 krm mald kanel
1/2 tsk salt (eller mindre)
Ostsås:
5 dl mjölk/havremjölk
2 1/2 msk mjöl
2 msk flytande margarin
1 ägg
1dl västerbottenost (eller annan ost med mycket smak)
peppar (valfritt)
Gör så här
- Sätt på ugnen på 200grader
- Rensa auberginerna genom att skölja och skära bort fästen. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor. Strö flingsalt över dem, blanda runt med händerna och lägg dem i ett durkslag.
- Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt i lite olivolja. Tillsätt färsen och bryn den smulig. Tillsätt tomatkross, vin, örter, kanel och salt. Låt det småputtra ca 15 min. Rör då och då i det.
- Vispa ihop mjölk och mjöl i en kastrull. Tillsätt matfett och låt det koka upp under omrörning och småkoka ca 3 min. Ta kastrullen från värmen och vispa ner ägg och riven ost. Om inte barn skall bli bjudna på maten kan man salta och peppra efter smak.
- Skrapa undan saltet från auberginen och lägg dem på en smörjd plåt (olivolja). Stek dem i ugnen ca 5-10min. Varva aubergineskivor och färssås i smord eldfast form. Börja och sluta med aubergineskivor. Häll ostsås över hela formen och grädda ca 45 min mitt i ugnen. Låt moussakan vila ca 5 min in-nan den bjuds med sallad och eller bröd.
No comments:
Post a Comment